Czekolada z Tanzanii, pistacja z Iranu, wanilia z Papui – wyjątkowe smaki lodów na warszawskim Bemowie! Jednym z kluczowych elementów każdej podróży, którą odbywamy, są kulinarne przystanki. Kuchnia danego państwa czy miasta zawsze fascynuje nowością, niespotykanymi smakami czy produktami charakterystycznymi tylko dla konkretnego regionu. Tym bardziej mieszkańców Warszawy może ucieszyć fakt, że produkty kulinarnego świata są teraz także podstawą tworzenia lodów i ich smaków.
Czekolada z Tanzanii, pistacja z Iranu, wanilia z Papui – wyjątkowe smaki lodów na warszawskim Bemowie!
Jednym z kluczowych elementów każdej podróży, którą odbywamy, są kulinarne przystanki. Kuchnia danego państwa czy miasta zawsze fascynuje nowością, niespotykanymi smakami czy produktami charakterystycznymi tylko dla konkretnego regionu. Tym bardziej mieszkańców Warszawy może ucieszyć fakt, że produkty kulinarnego świata są teraz także podstawą tworzenia lodów i ich smaków.
W lodach, podobnie jak w gastronomii i całej branży spożywczej każdego roku pojawiają się trendy smakowe, którymi twórcy smakołyków kuszą klientów. W tym wyścigu o podniebienie klienta, coraz częściej, wygrywa jakość produktów – W naszej lodziarni nie idziemy na kompromisy. Pracujemy tylko na najlepszych składnikach z całego świata, w tym również z Polski. Dlatego w naszych lodach posmakować można czekolady z dalekiej Tanzanii, pistacji z Iranu, wanilii z Papui, ale także truskawek z Zakroczymia, mleka z Piątnicy czy świeżej śmietanki z Garwolina. Cenimy jakość produktów i krótką etykietę. Nie dodajemy sztucznych podkręcaczy smaków ani syntetycznych barwników – wyjaśnia Szymon Sapieha, współtwórca pierwszej autorskiej lodziarni „Lody By Szymon Sapieha” na warszawskim Bemowie.
Lody autorskie, jakimi zajmuje się Szymon Sapieha, to lody tworzone od podstaw. Nie ma tu miejsca na gotowe półprodukty czy mieszanki. To, co wyróżnia takie lody to sposób łączenia składników, ich dobór i proporcje. Bardzo ważne jest odpowiednie bilansowanie tłuszczy i cukru. Nazwy lodów w różnych lodziarniach mogą się powtarzać, jak np. lody czekoladowe, śmietankowe czy waniliowe, ale smaku lodów autorskich nie uda się podrobić.
Niepowtarzalne smaki
Oprócz klasycznych lodów, u Sapiehy jest także miejsce na zupełnie nowe i odważne połączenia smakowe. Zaliczyć można do nich lody Zabajone, w których dodatkiem jest wino marsala, Sernik Filadelfia z marakują, Słony Słonecznik czy Lawenda. Świetną alternatywą dla osób dbających o linię są wszystkie możliwe sorbety, wśród których jest kwaśna pomarańcza, gruszka, truskawka ale także czekolada z rokitnikiem – Prawdziwym hitem na Dzień Dziecka były lody „smerfowe” o niebieskim kolorze, który uzyskaliśmy dzięki naturalnej spirulinie blue majik. Smak gumy balonowej z lat 90. wydobyliśmy dzięki odpowiedniemu połączeniu bananów i wanilii. Wszystkie składniki razem dały unikatowy efekt – dodaje Sapieha.
Obecnie na rynku obserwuje się silne trendy na lody z owocami egzotycznymi, orzechami czy czekoladą wysokiej jakości typu origin. Coraz częściej tworzone są także lody bez cukru, bez laktozy czy wegańskie, w których wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. To wszystko sprawia, że coraz więcej osób – nawet z alergiami pokarmowymi – może sięgać po lody.
Lody dla zdrowia
Jedzenie lodów, oczywiście w umiarze, jest dla organizmu pożyteczne. Nie ma szybszego i tańszego sposobu na poprawę humoru. Nie od dziś wiadomo, że śmiech to zdrowie, dlatego pojawienie się endorfin w organizmie i uczucie radości pozwoli przetrwać gorszy dzień. Dobrej jakości lody są także źródłem białka, wapnia i witamin. Lody mają w sobie również właściwości gojące. Przez to, że są odpowiednio zimne, pomagają gardłu zmniejszyć obrzęk wywołany chorobą czy np. zabiegiem laryngologicznym. Wbrew obiegowej opinii, od lodów nie da się tak łatwo przytyć – z powodu ich niskiej temperatury organizm zużywa nieco więcej energii do ich strawienia, niż w przypadku innych słodyczy. I co najważniejsze: jedzenie lodów nie ma żadnych ograniczeń wiekowych – Obserwując potrzeby naszych klientów, z tygodnia na tydzień, poszerzamy naszą ofertę. Chcemy, aby jak najwięcej osób mogło już w to lato skorzystać z naszych propozycji. Kiedyś przeczytaliśmy, że jeśli chce się uszczęśliwić wszystkich powinno się sprzedawać lody. I my właśnie to robimy, najlepiej jak potrafimy – kończy Szymon Sapieha.