[KUCHNIA PORTALU WARSZAWSKIEGO] Idealny na Święta – żurek po warszawsku

W ubiegłym tygodniu podzieliłam się z Wami przepisem na zakwas żytni, niezbędny do przygotowania wielkanocnego żurku. Niektóre ze źródeł dowodzą, że to właśnie żurek był pierwszym daniem kuchni polskiej. Gościł głównie w kuchni chłopskiej, ale z upływem czasu przepis modyfikowano i do dziś ta zupa występuje w kilku regionalnych wersjach.  To potrawa demokratyczna, bo choć jej początki kojarzą się z uboga dietą pospólstwa, to zrobiła karierę także wśród bardziej wyrafinowanych kręgów.  W przedwojennej Warszawie serwowały żurek niemal wszystkie lokale – od tych, w których gościła ówczesna bohema, po lokale o mniej pochlebnej opinii i klienteli. Trudno się temu dziwić – ta kwaśna pożywna zupa – to idealny posiłek po szaleństwach nocy. Tradycyjnie żurek serwowany jest także w okresie Wielkanocy. I taki właśnie wielkanocny żurek po warszawsku przygotujecie według poniższego przepisu.

Żurek po warszawsku – potrzebne składniki

• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 15 cm kawałek pora (można zużyć zielone części),
• mała cebula
• 1 pęczek zielonych szparagów (opcjonalnie)
• 60 dag kiełbasy – czosnkowej, jałowcowej, białej – według upodobań – ja używam kilku rodzajów
• 1/2 l zakwasu
• sól
• pieprz
• szczypta cukru
• 2 ząbki czosnku
• majeranek
• 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
• 6 ugotowanych na twardo jajek

Żurek po warszawsku – przygotowanie:

1. Umyte i obrane warzywa zalej 1 1/4 l wody i na wolnym ogniu przygotuj warzywny wywar. Jeśli zdecydujesz się na użycie szparagów to je także zalej taką samą ilością wody i osobno przygotuj szparagowy wywar. Pilnuj by warzywa były al dente – będziesz mógł wykorzystać je np. do świątecznej sałatki jarzynowej.

2. Do wywaru z włoszczyzny włóż kiełbasę i gotuj ją około 30 minut. Po tym czasie ją wyjmij, pokrój na plasterki i włóż z powrotem do garnka z wywarem.

3. Wlej do garnka wywar ze szparagów oraz przygotowany wcześniej zakwas z mąki żytniej i całość zagotuj.

4. Dopraw żurek do smaku szczyptą cukru, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem i ząbkami czosnku roztartymi z solą. Zupę serwuj z połówkami jajek i ugotowanymi ziemniakami. Uwaga, jeśli chcesz, by żurek miał łagodniejszy smak – dodaj do niego śmietany.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 70 minut

Joanna Bogiel

Portal Warszawski

Logotyp Portal Warszawski
Kontakt

Ostatnie atykuły