Przez wieki w Warszawie wykształcił się specyficzny sposób obchodzenia Wigilii i świąt Bożego Narodzenia

Przez wieki w Warszawie wykształcił się specyficzny sposób obchodzenia Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ma to ścisły związek z wydarzeniami historycznymi. Po roku 1795, wraz z przyjściem do Warszawy Prusaków, a co za tym idzie założeniem licznej kolonii niemieckiej, możemy zaobserwować nowe zjawiska, takie jak np. bożonarodzeniowe drzewko. Choinka w naszym mieście pojawiła się prawie sto lat wcześniej niż w Paryżu.

Warto pamiętać, że na to mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi

Dawniej, tak jak i dzisiaj, do stołu zasiadano, kiedy na niebie pojawiła się pierwsza gwiazdka. Dzielono się opłatkiem kupowanym od bernardynów. W Warszawie opłatek wykorzystywany był też w innym celu, albowiem robiono z niego świąteczne ozdoby. Używano do tego opłatka barwionego na różne kolory, wycinano z niego wzory, a następnie sklejano je w gwiazdy czy rozety. Miały one za zadanie chronić dom przed różnorakimi nieszczęściami.

Warto pamiętać, że nie wszystkie Wigilie były radosne i rodzinne. Czas burz dziejowych powodował, że przy stole zawsze kogoś brakowało. To wtedy upowszechnił się zwyczaj zostawiania na stole dodatkowego nakrycia.

Popularnym daniem świątecznym były ryby. W te zaś zaopatrywano się na bazarach i targowiskach w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie. Przywożono je z różnych stron Polski. W konsekwencji tego na stole Wigilijnym nie brakowało szczupaków, okoni, linów czy karpia.
Warto pamiętać, że na to mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi. W domach biednych niepodzielnie królował barszcz grzybowy, zupy z suszonych owoców, pojawiała się kapusta z grochem czy wspomniane kluski z makiem.

 



 

na zdjęciu: choinka w mieszkaniu Państwa Brzezińskich w roku 1905 / POLONA

na podstawie wpisu: Warszawski Przewodnik

Portal Warszawski

Przeczytaj również

Logotyp Portal Warszawski
Kontakt

Ostatnie atykuły