Dom przy ul. Świętojerskiej, Muranów, tzw. Założenie Nowotki przeszedł zasłużony remont

Muranów to osiedle wyjątkowe. Wzniesione w latach 50. XX w. na gruzach jednej z najbardziej dotkniętych działaniami wojennymi części Warszawy – dzielnicy północnej, części getta. Osiedle miało łączyć funkcję mieszkaniową i symboliczną związaną z odradzaniem się zniszczonego miasta.

Przed i po

    Wspólnota mieszkaniowa dzięki środkom pozyskanym od m.st. Warszawy przeprowadziła gruntowny remont elewacji.  Muranowska „brama” do Śródmieścia znowu cieszy wzrok. Oczyszczony piaskowiec i naprawione tynki z dodatkiem miki nadają elewacji wyjątkowo szlachetny charakter.

Budynek przy ul. Świętojerskiej 24 należy do socrealistycznego założenia północnej części Muranowa, wzniesionego w latach 1952-54 według projektu zespołu architektów pod kierownictwem Stanisława Brukalskiego i Stanisława Szurmaka. Budynek o monumentalnym, wielkomiejskim charakterze nawiązuje do klasycystycznych wzorców architektury mieszkaniowej i stanowi część spójnego stylistycznie założenia architektonicznego tego osiedla.

Elewacje od strony ulic Andersa, Świętojerskiej i Wałowej zdobią podcienia z kolumnadą, pilastry, dekoracyjne gzymsy i opaski okienne. Zostały one wykończone okładzinami z piaskowca oraz tynkami o zróżnicowanej fakturze. Ściany budynku pokryte są nakrapianym tynkiem barwionym w masie z domieszką miki, zaś detale architektoniczne tynkami zatartymi na gładko.

Budynek od czasu powstania nie był kompleksowo remontowany. Wykonywano w nim jedynie częściowe naprawy tynku, a zabrudzone okładziny kamienne pokryto szpachlą i pomalowano grubą warstwą farby, co pogorszyło ich estetykę.

Zaawansowane techniki wspierają remont

     W tym roku, dzięki wsparciu finansowemu miasta w wysokości niemal 200 tys. zł, wspólnota mieszkaniowa rozpoczęła prace remontowe elewacji od strony ul. Andersa i Wałowej. Ekipa remontowa oczyściła ściany z zanieczyszczeń miejskich, usunęła odspajające się wyprawy tynkarskie oraz wtórne uzupełnienia. Ściany pokryto nowymi tynkami barwionymi w masie w oryginalnej, eleganckiej jasnej kolorystyce, nawiązującej do szlachetnej barwy piaskowca. Dzięki domieszce kryształów miki powierzchnia ścian delikatnie mieni się w słońcu.

Dużym wyzwaniem dla konserwatorów było usunięcie z okładziny kamiennej szpecącej, wtórnej warstwy gładzi gipsowej i farby. Dzięki zastosowaniu zaawansowanych technik delikatnego mikropiaskowania i sodowania udało się oczyścić piaskowiec odkrywając jego naturalne piękno.
Wyremontowano również dekoracyjne attyki wieńczące budynek i wykonano nowe, szczelne pokrycie dachu.

Pierwszy etap prac, zakończony w październiku 2020 r., przyniósł bardzo dobre efekty i pozwolił uwydatnić pierwotne rozwiązana artystyczne tego ciekawego przykładu architektury socrealistycznej. Wspólnota mieszkaniowa zapowiada kontynuację prac remontowych w przyszłym roku.

za; Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków

Przeczytaj również

Logotyp Portal Warszawski
Kontakt

Ostatnie atykuły