43,7 mld zł – tyle pieniędzy w 2017 r. Polacy wydali na sfałszowaną i pochodzącą z niewiadomego źródła żywność. To 2,4 mld więcej niż rok wcześniej – pisze „Dziennik Gazeta Prawna”.
W gazecie czytamy, że coraz więcej produktów spożywczych podszywa się pod znane marki, ma składniki inne niż na etykiecie albo jest produkowanych w nielegalnych fabrykach.
Już 20 proc. kupowanego przez nas jedzenia pochodzi z szarej strefy. Tak wynika z szacunków Polskiej Federacji Producentów Żywności. – Skala procederu jest duża, bo brakuje skutecznych narzędzi do walki z nim – komentuje w rozmowie z „DGP” Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ.
Inspekcja Jakości Handlowej coraz więcej przypadków nadużyć ujawnia w legalnie działających firmach. W 2017 r. skontrolowała 600 producentów i wydała 140 decyzji ws. o fałszowaniu produktów.
„DGP„ najwięcej nieprawidłowości ujawniono w branżach: mięsnej, garmażeryjnej, piekarniczej i cukierniczej.
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/sfalszowana-zywnosc-w-polsce/q0rpvnw
zdj. Cancer Treatment